Follower

Tuesday, 12 March 2013

Menghindari sifat lupa!




Apakah Anda sering lupa saat meletakkan sesuatu seperti kunci, handphone,atau dompet? Hal ini mungkin sering terjadi dalam kehidupan kita semua. Akibatnya, kita akan butuh banyak energi dan waktu untuk mencarinya.

Daya ingat seseorang akan mulai berkurang seiring bertambahnya usia. Jadi jangan heran, jika melihat kakek atau nenek Anda sedikit lupa ingatan. Meski begitu, penurunanan daya ingat otak juga dapat terjadi pada usia muda.

Untuk menghindari hal tersebut, otak harus dilatih sejak dini. Berikut ini adalah beberapa cara untuk melatih otak agar tetap pintar dan tidak mudah pikun, seperti dilansir oleh Boldsky.

Memory game
Banyak orang yang menderita Alzheimer di saat tua. Memori adalah salah satu tempat di otak yang paling penting. Di sini semua ingatan tersimpan di dalamnya. Cobalah untuk mengingat semua nama teman sekolah Anda untuk menguji memori otak Anda.
Latihan Logika
Logika adalah hasil dari pemikiran manusia yang tanpa menggunakan landasan teori. Paling sering kita menggunakan logika saat sedang tidak sadar. Tetapi saat latihan otak, Anda harus menggunakannya secara sadar. Misalnya, Anda dapat mencoba memecahkan masalah politik saat sedang santai.
Bermain puzzle
Ini mungkin terdengar seperti kekanak-kanakan.  Tetapi, memecahkan teka-teki gambar adalah cara terbaik untuk menjaga visual otak Anda secara fungsional. Atau Anda juga dapat memainkan atau mengisi teka teki silang saat pulang kantor.
Keterampilan linguistik
Latihan otak bukan hanya tentang kemampuan kognitif saja. Bahasa juga menempati ruang yang penting dalam pikiran. Banyak ahli bahasa yang mengatakan bahwa kita belajar bahasa melalui insting. Cara terbaik untuk merangsang keterampilan linguistik adalah dengan belajar bahasa baru.

Thursday, 31 January 2013

Kepelikan Melanda!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...okey...aku ada terbaca satu post ni di dalam facebook....budak ni ada la post gambar...tapi kan...yang memelikkan aku..dia post gamabr..then dekat caption tu dia ada tulis something yang agak pfffttt!! tentang diri dia...lepas tu..ada la...member2 dia yang komen gambar tu..contoh...'hang memang macam tu pon..hahaha' then lepas tu dia marah budak tu...dalam fikiran aku...budak yang post gambar diri dia tu...okey ke tak..maksud aku...dia tu masih waras ke? cuba fikir balik...kalau dah post gambar lepas tu cakap kat diri sendiri baik  tak payah post bro...pelik la...huhu..apa2 pon...mungkin dia nak populariti kot...tunggu la kalau2 ada bakat untuk model..hehehe...okey la..sampai kat sini ja noh...wassalam..~



-AWAN-

Tuesday, 11 December 2012

birthday my doraemon!

Assalamualaikum...
11/12/1994
today is hari awek aku dikeluarkan dari perut ibunya..hehe..
tapi..aku lupa nak wish dekat dia semalam..wuhuhuhu... :(
its alright...yang tu yang dia kata..
btw..ghari ini juga gigi aku PATAH..ufff!!
tapi lantaklah..yang penting..my sayang..
kalau tidak..aku nak something yang special untuk dia..tapi..
apakan daya..dia stay jauh..dan aku pula tengah kerja..
 Apa-apa pon..

HAPPY BIRTHDAY ALIAA DHAMIRAH a.k.a mrs bambam!!
hope awak sihat-sihat selalu..
dan jangan makan benda-benda tak elok...
sentiasa jaga diri tu baik-baik...


(gambar di atas ni saja letak..hehehe..)

from me..
hope u always enjoy yourself sayang...
one day i will give u a ring!!
in sha allah..
that's my hope..

-AWAN-